Verslag kennisbijeenkomst ‘water’ op 7 februari
Zo’n dertig belangstellenden kwamen 7 februari af op de kennisbijeenkomst ‘water’. Zij werden welkom geheten door Michiel Gerritsen, voorzitter van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB). Volgens Gerritsen onderstreepte de hoge opkomst het belang van de bijeenkomst.
René van Tol van Delphy krijgt als eerste het woord over het belang van goed en schoon water, gezien de Kader Richtlijn Water (KRW). In 2027 moeten alle wateren schoon zijn, zonder normoverschrijdingen. Er zijn nu 6 meetpunten ‘monitoring waterkwaliteit’, verdeeld in het gebied van regio Boskoop. In 2023 waren er 13 normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen (gbm), waarvan 80 – 90 % herbiciden (onkruidbestrijders). De werkzame stof metazachloor (o.a. Butisan en Springbok) laat de grootste overschrijding zien. In de Greenpost zullen regelmatig artikelen komen met tips en adviezen om te komen tot een lagere normoverschrijding van gewasbeschermingsmiddelen.
Wat betreft nutriënten: fosfaat en stikstof wordt ook op 6 meetpunten in het boomteeltgebied gemeten. De gehalten liggen nu ook boven de norm uit de KRW.
Samenvattend geeft René van Tol aan dat het water in de regio Boskoop:
- Niet voldoet aan de KRW-normen van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten
- De grootste nutriënten overschrijding fosfaat is (historisch-actueel)
- Ecologische arme sloten heeft (invasie rivierkreeft)
- Een verstoorde visstand heeft
Met monitoring zullen groepen bedrijven gaan werken aan de waterkwaliteit van de eigen polder. De onderwerpen zullen zijn: overschrijding normen oppervlaktewater, bemesting fosfaat en stikstof en kwaliteit oppervlaktewater.
Met het project ‘Waardewerk’ wordt getest of het drainagewater te zuiveren is op fosfaat. In 2023 zijn fosfaat metingen gedaan door Deltares op de onderzoeks-locatie van Delphy. De metingen laten een wisselend beeld zien, die vooral hoger zijn dan de normering van Rijnland. Met een ijzerzand filter wordt er fosfaat uit het drainagewater gefilterd.
Harmen van Dam geeft een overzicht van maatregelen en projecten om te komen tot een florerend watersysteem. Dit zijn vier maatregelen die met elkaar samenhangen: (1) het gezamenlijk monitoren van de waterkwaliteit, (2) kwaliteits-baggeren van sloten, (3) zuiveren van drainagewater, (4) natuurvriendelijk inrichten van oevers, bijvoorbeeld met kraggen (vast aan de bodem) en tillen (drijvend op het water).
Het doel van deze laatste maatregel, het natuurvriendelijk inrichten, is dat de planten het slootwater zuiveren en dat de visstand hersteld wordt met natuurlijke vijanden (predatoren), die de rivierkreeften actief zal gaan bejagen. Een tijdschema laat zien wanneer welke maatregelen en projecten uitgevoerd gaan worden tot eind 2026. Voor de diverse projecten is subsidie beschikbaar gekomen.
Aan het einde van de bijeenkomst wordt gepeild bij de deelnemers hoe zij tegen deze projecten aankijken. Dit levert een inhoudsvolle discussie op. Iedereen is er wel van overtuigd dat stappen nodig zijn om aan de KRW te gaan voldoen.
Michiel Gerritsen bedankt de sprekers voor hun bijdrage en de aanwezigen voor hun betrokkenheid bij het onderwerp van deze bijeenkomst.
Deze kennisbijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Alphen aan den Rijn, Leader en een EU-subsidie vanuit het POP3-programma (Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO).
Gepubliceerd op