Skip to main content Skip to footer

Uitnodiging kennisbijeenkomst over Boskoopse potgrond

Op vrijdagmiddag 21 maart organiseert Greenport Boskoop een kennisbijeenkomst over het gebruik van regionale reststromen in potgrond en aanvulgrond.

De resultaten van een in 2024 uitgevoerd onderzoek naar kansrijke grondstoffen worden gepresenteerd. U wordt bijgepraat over tussenresultaten in lopende onderzoeksprojecten en een pilot om dikke fractie van rundveemest in potgrond te verwerken. Vanuit overheid en markt wordt in toenemende mate gestuurd op veenvervanging. Veel boomkwekers experimenteren reeds met veenarme of zelfs veenvrije potgrond. Ook Greenport Boskoop ziet het belang van dit onderwerp voor onze sector.

De volgende onderwerpen staan op de agenda op 21 maart:

  1. In 2024 is met financiering vanuit Provincie Zuid-Holland onderzocht hoe (hoog)veen in potgrond en aanvulgrond vervangen kan worden. Meerdere kansrijke grondstoffen en verwerkingsprocessen zijn hier uit naar voren gekomen met een indicatie van de haalbaarheid om in Boskoop toe te passen.
  2. Delphy voert meerdere Europese onderzoeksprojecten op gebied van reststromen en groeimedia. In het project Close Cycle worden teeltproeven gedaan om kennis op te doen over een twaalftal veenarme en veenvrije mengsels. In het project wAardewerk wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om bagger in potgrond en aanvulgrond te verwerken.
  3. In 2025 wordt een pilot georganiseerd om dikke fractie van rundveemest van melkveehouders in het Groene Hart te verwerken in potgrond voor Boskoopse boomkwekers. Greenport Boskoop voert deze pilot uit samen LTO Groene Hart, Rabobank, Gemeente Alphen a/d Rijn en potgrondleverancier Culvita, geholpen door een LEADER-subsidie.

U wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.  De bijeenkomst wordt gehouden op 21 maart van 15.00 – 17.00 uur. U kunt zich aanmelden TOT 19 maart met dit FORMULIER

Deze kennisbijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Alphen aan den Rijn, Leader en een EU-subsidie vanuit het POP3-programma (Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO) en draagt bij aan de ontwikkelingsstrategie van de Lokale Actie Groep Holland Rijnland.

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.