Skip to main content Skip to footer

16 oktober

Stef Strik neemt beheer houtakkers over

Volgens de kaart zijn er nog bijna 100 houtakkers in Boskoop, een uniek historisch landschapselement. Stef Strik neemt het beheer van de houtakkers over van Johan van der Haven. Wie is Stef en wat gaat hij doen?

Wie ben je en wat ga je doen?

,,Tot 1 juli heb ik gewerkt voor de Rijksoverheid als beleidsambtenaar Klimaat en Energie. Toen mocht ik met pensioen. Maar stilzitten is niets voor mij, dus vanaf augustus ben ik gaan werken voor Vogelpark Avifauna. Daar ben ik onder andere bezig met natuurlijke elementen in het landschap, waaronder de houtakkers dus.”

,,Ik heb een kaart gekregen waar te zien is waar de houtakkers zijn. Dit zijn er nog bijna 100. Deze ga ik bekijken. Soms is dat alleen mogelijk met een kano. Ik inventariseer of de Houtakkers behouden kunnen worden en of er onderhoud gewenst is. Dan zoek ik de eigenaar van de akker op en gaan we in gesprek. Met de subsidie van Stichting Landschapsfonds Alphen aan de Rijn (SLA) kan nu 75% van de onderhoudskosten worden vergoed.”

Waarom is het zo belangrijk dat de houtakkers behouden blijven?

,,Het zijn historische landschapselementen die echt typerend zijn voor Boskoop. Met het ontstaan van de boomkwekerij werden de akkers aangelegd als windsingels. Maar ze hadden meerdere functies. Er werden nog veel fruitbomen gekweekt en die groeiden daardoor rechter omhoog. En natuurlijk zijn deze houtakkers goed voor de biodiversiteit. Bovendien herbergen de houtakkers allerlei natuurlijke vijanden (vogels) die de naastgelegen kwekerijen ontdoen van vervelende plaagdieren.’’

Kunnen eigenaren met een houtakker zich bij jou melden?

,,Ja zeker, dat kunnen ze meteen doen. In de flyer die hiervoor is gemaakt staat alle informatie over de werkwijze. “

Klik hier voor de flyer.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.