Skip to main content Skip to footer

Voorzichtig met Butisan S en Springbok

Serie: de route naar 0 % emissie! (2)

Een goede onkruidbestrijding is belangrijk, maar probeer het gebruik van herbiciden te beperken en pas middelen netjes toe zodat ze niet in de sloot komen. Dat is belangrijk voor het behoud van herbiciden.

Het geld in het bijzonder voor bodemherbiciden als Butisan S en Springbok. Hoogheemraadschap Rijnland meet net als andere waterschappen maandelijks op vaste locaties de waterkwaliteit in agrarische gebieden. In Greenport Boskoop zijn vijf meetpunten. Metazachloor is één van de werkzame stoffen die nog herhaaldelijk boven de norm wordt aangetroffen met name in het voorjaar en najaar als de middelen worden toegepast. Metazachloor is de werkzame stof van Butisan S en Springbok.

Hieronder staan een aantal tips om het gebruik of emissie van deze middelen te voorkomen.

  • Kijk naar mogelijkheden van mechanische onkruidbestrijding i.p.v. chemische onkruidbestrijding.
  • Let op de wettelijke gebruiksvoorschriften. Om drift naar de sloot te voorkomen, mogen beide middelen alleen worden toegepast met 90% driftreducerende doppen of een 90% driftreducerende techniek. Daarnaast geldt een teeltvrije zone van 1,5 m.
  • Spuit gewasbeschermingsmiddelen bij (bijna) windstil weer om verwaaiing te voorkomen.
  • Springbok heeft de voorkeur boven Butisan S, omdat in Springbok een lager gehalte metazachloor zit. De werking is minstens zo goed omdat er een andere werkzame stof is toegevoegd.
  • Vul de spuit op een plek waar er bij morsen geen kans is op afspoeling naar de sloot.
  • Reinigt u de spuit, doe dat dan op een plek waar spoelwater wordt opgevangen en verwerk dat water in een biofilter zoals een Phytobac.
  • Gebruik geen bodemherbiciden op containervelden.
  • Leg grasbanen aan langs slootkanten en maai deze.

SBGB vindt het belangrijk om samen met u en Rijnland te werken aan een betere waterkwaliteit en het behoud van metazachloor. Daarom wordt komende periode regelmatig aandacht besteed in de Greenpost aan dit onderwerp.

Wilt u meer weten over normoverschrijdingen en kijken welke maatregelen u kunt nemen op uw bedrijf om uw middelengebruik en emissie te verminderen? Vraag dan een coachbezoek via www.landbouwportaalrijnland.nl.  U krijgt dan gratis advies van een onafhankelijke adviseur.

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.