Skip to main content Skip to footer

6 augustus 2023

Robert-Jan Kolster: ‘Dan kijk ik uit over de kwekerij en denk: wat is dit mooi’

Binnenkort geeft hij een presentatie voor kwekers. Dat gebeurt tijdens een netwerkbijeenkomst over veilige en verantwoorde gewasbescherming, die op 14 september wordt gehouden bij Kolster BV in Boskoop. In gesprek met Robert-Jan Kolster (44), salesmanager en teeltadviseur.

Wat ga je vertellen op 14 september?

,,Ik ga een presentatie geven over ons bedrijf in vogelvlucht. En wat wij doen op het gebied van gewasbescherming en onkruidbestrijding, de onderwerpen van de netwerkbijeenkomst. Natuurlijk wil je zo min mogelijk chemie, daar zijn we wel mee bezig.”

Wat voor bedrijf is Kolster?

,,Wij zijn bekend als veredelaar van zowel snijgewassen als tuinplanten. We ontwikkelen nieuwe soorten, die kweken we zelf of laten we door anderen opkweken. We hebben hier 10 hectare, vooral vollegrond en verder wat kassen en containervelden. Ons bedrijf opereert wereldwijd, we doen zaken in 80 landen, van Kenia tot Zuid-Korea.”

Jullie staan bekend om de hortensia’s, hoe zit dat?

,,Onze Magical hortensia is inderdaad een bekende naam. Magical is ons eigen Kolster-merk, waar we meerdere planten aan koppelen. Niet alleen hortensia’s, ook andere tuinplanten.”

Wilde je altijd al de zaak in?

,,Ja, ik heb nooit iets anders gewild. We zijn een echt familiebedrijf, Mijn overgrootvader is begonnen, net voor de oorlog, daarna mijn opa en mijn vader Peter, die nu ook nog in de directie zit. Mijn broer Martin en ik zijn de vierde generatie. We hebben een vijfkoppige directie, waar ook Wouter den Hollander en Arno Nolet deel van uitmaken.”

Kolster is een internationaal bedrijf, reis je veel?

,,Ja, dat begon op mijn 17e. Toen ging ik met mijn vader mee op reis, bij klanten langs in Nederland, België en Duitsland. Toen haalde ik mijn rijbewijs en ging ik zelfstandig klanten bezoeken. Dat doe ik nog steeds. Ik vind reizen heel leuk, al ben ik nooit te lang van huis, want ik heb een jong gezin en ben ook verantwoordelijk voor onze kwekerij. Ik bezoek Europese klanten in landen als Engeland, Duitsland en Italië.”

Wat vind je het mooiste van je werk?

,,Ik woon vooraan op het bedrijf en kijk uit over de kwekerij. Het allermooiste moment is ’s morgens vroeg, als ik de kinderen wakker ga maken, naar buiten kijk en dan die lappendeken aan groen en kleurtjes zie. Dan denk ik: wat is dit mooi.”

Tekst en foto Morvenna Goudkade

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.