Skip to main content Skip to footer

20 oktober

Moties Tweede Kamer aangenomen voor snellere vergroening middelenpakket

In het tweeminutendebat gewasbeschermingsmiddelen op 11 oktober zijn diverse moties ingediend en aangenomen. Enkele ingediende moties betreffen groene en laag-risico gewasbeschermingsmiddelen en het versnellen van de toelating hiervan. CropLife geeft een overzicht welke moties hierover zijn aangenomen.

Het tweeminuten­­debat was aangevraagd door Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) tijdens het commissie­debat gewasbescherming de dag ervoor (10 oktober).

Enkele ingediende moties betreffen groene en laag-risico gewasbeschermingsmiddelen en het versnellen van de toelating hiervan. Dat zijn de volgende moties.

• Een motie van Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Thom van Campen (VVD), waarin zij de regering vragen om in contact te treden met de brancheorganisaties van bedrijven die biologische middelen en laag-risico middelen op de markt brengen. Aanleiding voor de motie is de uitspraak van de minister dat gewasbeschermings­bedrijven te weinig toelatingsaanvragen doen voor groene middelen. Genoemde Kamerleden wijzen erop dat er juist veel toelatingsaanvragen voor groene middelen worden gedaan. Zij pleiten ervoor dat de minister zijn mening hierover herziet. Daarom verzoeken zij de minister dat hij zich over dit onderwerp laat informeren bij de brancheorga­nisaties CropLife NL en Artemis en vervolgens de Tweede Kamer hierover informeert. Deze motie is aangenomen.

• Een motie van Kamerlid Harmen Krul (CDA) waarin hij de regering verzoekt de doorlooptijden van het toelatingsproces inzichtelijk te maken en de wachttijden voor het in behandeling nemen van aanvragen van groene middelen aanzienlijk te verkorten door middel van het vergroten van de beoordelingscapaciteit. Deze motie is aangenomen.

• Een vergelijkbare motie werd door de Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Thom van Campen (VVD) ingediend, waarin zij de regering verzoeken ervoor te zorgen dat biologische en laag-risico middelen veel eerder in behandeling worden genomen en de wachttijd zoveel mogelijk beperkt wordt. Ook deze motie is aangenomen.

CropLife NL is blij dat deze moties zijn aangenomen. De gewasbeschermingsbedrijven ontwikkelen volop biologische en laag-risico gewasbeschermingsmiddelen. Het is goed dat de minister van LNV zich hierover laat informeren en vervolgens de Tweede Kamer hierover inlicht.

Zeker zo belangrijk is dat de toelating van deze middelen versneld wordt, zodat de middelen zo snel mogelijk beschikbaar komen aan telers. De toelatingsautoriteiten in de lidstaten, waaronder het Ctgb, kampen al jaren met capaciteitsgebrek. Daardoor worden de wettelijke termijnen voor toelatingen niet gehaald en vertraagt de vergroening van het beschikbare middelenpakket.

De gewenste versnelling van de vergroening van het middelenpakket sluit aan bij de commitments van CropLife Europe. Eén van deze zes commitments betreft deze vergroening: de Europese gewasbeschermingsbedrijven investeren gezamenlijk 4 miljard euro in de ontwikkeling van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen, van 2015 tot 2030.

Bron: CropLife NL

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.