Skip to main content Skip to footer

Deze keer op bezoek bij Ron van Tol, Voorweg 98 in Hazerswoude

Kweker ontmoet kweker

In deze rubriek gaat kweker Rien Hoogendoorn op bezoek bij kwekers in de Greenport Boskoop. Wat doen ze? Wat drijft hen? Wat is hun onderscheidend assortiment? En waar zijn ze trots op?

Stel jezelf eens voor?

,,Ik ben Ron van Tol, 50 jaar en gehuwd en heb een gezin met 2 kinderen. Ik heb een opleiding brood en banket gevolgd en ook jaren bij een bakker in Boskoop gewerkt. Mede door de werktijden in de bakkerswereld ben ik overgestapt. Ik ben op een stukje grond bij mijn vader, C. van Tol, begonnen. In 2019 heb ik het bedrijf overgenomen, maar mijn vader van 76 jaar is ook nog steeds werkzaam. De bedrijfsnaam C. van Tol & Zoon vonden we een beetje afgezaagd, daarom is het C. van Tol & Ron geworden. Het bedrijf is twee hectare groot en 750 meter lang, helemaal omringd door water. Het smalste perceel is 20 meter breed.”

Waarom ben je éénpitter?

,,Omdat het niet mee valt om gemotiveerd personeel te vinden en het nog goed te doen is met mijn vader. Het is wel een risico als je ziek wordt.”

Wat is je grootste passie?

,,Dat is hier beginnen met een stekkie en tot wel acht jaar hier de teelt doen. We starten de teelt dicht tegen elkaar aan en gaan daarna steeds ruimer verplanten.”

Welke producten worden hier gekweekt en wat maakt ze uniek?

,,We kweken meerdere variëteiten Ilex, Magnolia, Picea Conica, Hydrangea en Juniperus. Alle teelten vinden plaats in de volle grond. Het unieke is dat alle stekken door onszelf worden gemaakt en dat elke struik met de hand wordt gesnoeid, dat zorgt voor een goede en stevige kwaliteit.”

Wat is je afzetmarkt?

,,De afzetmarkt is de tussenhandel en deze kopers leveren het door heel Nederland en Europa. Er is dus veel directe handel en een klein gedeelte wordt afgezet via de veiling.”

Wat of wie inspireert jou het meest?

,,Dat is mijn vader, ik heb alles van hem geleerd. We werken alle dagen samen op en de samenwerking gaat goed. We hebben een goede familieband en zijn daar blij mee.”

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.