Skip to main content Skip to footer

Hoveniersopleiding op golfbaan: ‘Jongeren interesseren voor greenkeeping’

De Boskoopse hoveniersopleiding is heel veelzijdig. Maar wist u dat je er ook de golfbaan mee op kan? Golfbaan Bentwoud nodigde de Boskoopse hoveniersopleiding uit voor een kennismaking met greenkeeping, oftewel het groene baanonderhoud. En dat was voor beide partijen een positieve ervaring.

Tussen Golfbaan Bentwoud in Benthuizen en de Greenport Boskoop bestaan al langer warme banden. Golfbaandirecteur Carla Prins-Laban is goed bekend met de sector en organiseerde een interessant kennismakingsbezoek voor de BBL hoveniers-opleiding. Docent Marc Molenaar en zijn studenten worden op 27 maart ontvangen met een uitgebreid programma: diverse presentaties, een rondleiding over de baan met veel uitleg over het onderhoud en tot slot een heuse golfclinic. Aanleiding voor het bedrijfsbezoek? De toenemende vraag naar greenkeepers, want de golfsport wordt steeds populairder en het baanonderhoud intensiever. ,,Er is een tekort aan greenkeepers”, zegt de golfbaandirecteur. ,,We willen daarom dit mooie vak meer aandacht geven en jongeren op de opleiding al interesseren voor greenkeeping.”

Dat een golfbaan veel onderhoudt behoeft, wordt duidelijk gemaakt tijdens het kennismakingsbezoek. Golfbaan Bentwoud, een 36-holes baan, moet het hele jaar bespeelbaar zijn, onder strikte voorwaarden omdat het spel eerlijk gespeeld moet worden.

Hoofdgreenkeeper Kees IJsselstein en assistent Lorenzo Gaetani staan aan het hoofd van een team greenkeepers, die zorgen voor optimaal maaien, snoeien, bemesten en beregenen. Het gevarieerde terrein, met glooiingen, bosschages, meertjes en zandbunkers, vraagt om een planmatige aanpak én kennis van de golfsport. Zo moeten de greens kort zijn, de rough juist langer en de bunkers aangeharkt.

Het is heel mooi werk, vinden de groenprofessionals. ,,Zonder greenkeepers geen golfbaan.”

De meeste studenten zijn nog niet bekend met greenkeeping en dat hun opleiding daar een opstapje voor kan zijn. Docent Marc Molenaar wil hen daarom de verschillende mogelijkheden laten zien. Bij de opleiding staat de samenwerking met het bedrijfsleven hoog aangeschreven.

Student Arie-Jan van Nieuwkoop (16) vindt het bezoek best leuk, maar wil het liefst later ‘tuinen maken’. Hoewel? Directeur Carla Prins-Laban noemt de golfbaan ook een tuin. Met een knipoog: ,,Maar dan een van 108 hectare.”

Meer weten over de BBL Hoveniersopleiding in Boskoop?

September 2022 is de BBL Hoveniersopleiding van Yuverta van start gegaan in Boskoop. Een aanwinst voor de regio met zoveel groenbedrijven. De Hoveniersopleiding is een opleiding mét baangarantie. In de regio zijn veel leerwerkplekken beschikbaar. Indien gewenst zal Yuverta helpen bij het vinden van een geschikt leerwerkbedrijf. De deelnemer krijgt een baangarantie voor de duur van de opleiding en is, bij gebleken geschiktheid, dus zeker van een baan! Klik hier voor de brochure. 

Inschrijven

Het aanmelden vindt digitaal plaats via de website van Yuverta mbo Aalsmeer. Klik hier voor BBL niveau 2 en hier voor BBL niveau 3. Je meldt je aan bij MBO Aalsmeer op de website, maar gaat de opleiding volgen in Boskoop. Eenmaal aangemeld word je uitgenodigd voor een intakegesprek in Boskoop.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.