Skip to main content Skip to footer

Het nieuwe jaar ingeluid met: Greenportwethouder Anouk Noordermeer

Sinds 19 mei is Anouk Noordermeer wethouder in de gemeente Alphen aan den Rijn, met daarbij Greenport Boskoop in portefeuille. Wat zijn haar ervaringen en haar plannen? Wij gingen in gesprek.

Hoe is de start geweest als wethouder voor de Greenport?

,,Heel erg fijn, ik ben zo hartelijk onthaald! De ondernemers hier hebben mijn hart gestolen. En ik ben zeer onder de indruk wat er gebeurt in de sector.”

Vertel?

,,Een van mijn eerste activiteiten in de Greenport was het openen van Open Kwekerijdag op 18 juni. Daarbij werd ik meegenomen op een rondrit langs de deelnemende kwekerijen, met een golfkarretje. Fantastisch! Ik kwam overal tijd tekort, ik had er voor mezelf een meerdaags evenement van kunnen maken. Ondernemers met zoveel passie!”

En daarna kwam er nog veel meer…

,,Inderdaad, inmiddels heb ik een goed beeld gekregen van de uitdagingen en de opgaven waar de sector voor staat. Wat me echt opvalt is hoe toekomstgericht de bedrijven zijn, hoe duurzaam de bedrijfsvoering en hoeveel innovatiekracht er is. Dat verdient echt een podium. In november hebben we daarom de kick-off van de Week van het Werk in de Greenport gehouden. Bij Van Lint, heel erg leuk.”

Wat doet een Greenportwethouder allemaal?

,,Vanuit mijn positie probeer ik steeds belangen van de Greenport te behartigen en de ondernemers te ondersteunen, zowel op gemeentelijk als op regionaal niveau. En ook in de samenwerking met andere greenports. Er zijn veel opgaven en daar wil ik me voor inzetten. Van energievoorziening tot voldoende arbeidskrachten. Van het interesseren van jongeren tot groene opleidingen. Van circulair telen tot verduurzaming van bedrijven en bedrijventerreinen. En dan moet je soms out of the box denken.”

Heeft u een voorbeeld?

,,Energieopslag om pieken op te vangen. Ondernemers lopen daar nu tegen aan. Om toekomstbestendig te zijn, moet hier een oplossing voor komen. Ik wil kijken of we batterijen kunnen laten opladen bij de Alpherium Terminal in Alphen en die volle batterijen op de bedrijven neerzetten. Kijken hoe we dingen mogelijk kunnen maken, vanuit de wil om er samen aan te werken.”

U kwam nieuw binnen in de Greenport. Was het wennen?

,,O, ik ben heel enthousiast over de ondernemers in de Greenport. Voordat ik wethouder werd, was ik zelf ook ondernemer. Ook ben ik bedrijfskundige, dus bedrijfsprocessen kan ik wel duiden. De specifieke zaken van de sector heb ik me laten uitleggen. En verder heb ik vooral heel veel zin om dit jaar weer aan de slag te gaan voor de sector.”

Foto en tekst: Morvenna Goudkade

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.