Skip to main content Skip to footer

30 september

Greenport krijgt bezoek van Hoogheemraadschap van Rijnland

Het team Vergunningverleners van Hoogheemraadschap van Rijnland bezocht donderdag 28 september onze Greenport. Het gezelschap van 30 personen, maakte een bustour langs diverse projecten in het gebied met Henk van der Smit als tourgids. Een inspirerend werkbezoek voor zowel Hoogheemraadschap als Greenport!

De gasten werden ontvangen door Henk van der Smit, secretaris van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop én portefeuillehouder Ruimte en Water. De bezoekers kregen eerst een presentatie over onze Greenport, waarna het gezelschap een tour maakte door het gebied met Henk van der Smit als gids. Van der Smit:,, Vooraf kreeg ik de vraag ‘Laat ons zien waar de innovatie in de boomteeltsector schuurt met de regelgeving van Rijnland’. Een goeie vraag. Zulke vragen krijg ik graag en zeker als je er ook een middag over mag doen om de vraag te beantwoorden.”

Veel projecten worden bekeken, van calamiteitenbergingen, watercompensatie tot natuurlijkvriendelijke oevers. Ook het project ondergrondse waterberging wordt besproken, wat door de Rijnlanders enthousiast wordt gevolgd. Terug op locatie wordt verder gepraat over de uitdagingen en kansen in de Greenport. De rondleiding door het kwekersgebied heeft een helder beeld gegeven hoe cruciaal een duurzame inrichting van het watersysteem is voor het kwekersgebied. Ook werd duidelijk hoe bewust de kwekers het belang van een goed functionerend watersysteem begrijpen. Zuinig omgaan met water wordt steeds belangrijker en elke vierkante meter in Boskoop wordt optimaal benut.

Sifra van Dijk, contactpersoon Berging Rekening Courant bij Rijnland, ziet dat kwekers op een creatieve en innovatieve manier met alle regelgeving omgaan. Verandering in het klimaat en verzilting vragen om aanpassingen voor een toekomstbestendig sierteeltgebied. ,,De kwekers in Boskoop laten zien hoe innovatie voorop staat en hoe zij vooruitlopen op de regelgeving. Dit in combinatie met oog voor het economisch belang voor het kwekersgebied.” Haar college Siegfried Veldkamp, teamleider Vergunningverlening vult aan: ,,En het is duidelijk dat er open en constructieve gesprekken plaatsvinden tussen de Greenport en Rijnland om mooie kansen te realiseren.”

Veredelaar Margareth Hop, sluit de middag af met een interessante presentatie over klimaatbestendige planten, in het bijzonder planten die tegen wateroverlast kunnen, bestand zijn tegen hete, droge zomers en waarde hebben voor biodiversiteit. Een leerzame middag voor iedereen.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.