Veen en fosfaat: wat een kracht…
Graag stel ik mij voor: ik ben René van Tol, manager Delphy Boomteelt en projectleider bij Greenport Boskoop. Mijn hele werkzame leven ben ik al bezig in de Greenport Boskoop en ik heb dus al vele ontwikkelingen mee mogen maken in onze sector. Ik ben letterlijk en figuurlijk opgegroeid op de kwekerij. Ik verbaas me elke keer weer over wat een flexibiliteit onze bedrijven beschikken. En de uitdagingen blijven komen. Dat is vaak weer wennen, schrikken, soms zelfs flink van balen, maar daarna zie je weer dat we met z’n allen de schouders eronder zetten en meestal vinden we gelukkig een oplossing. Dat is een vorm van ambitie en creativiteit waar we als regio trots op mogen zijn.
De afgelopen jaren is er natuurlijk veel discussie over gewasbeschermingsmiddelen, onkruid, arbeid, export, quarantaine ziekten enzovoort, maar ook de discussie over circulair gebruik van materialen. Op onze Delphy onderzoekskwekerij zijn we al vele jaren bezig met de toepassing van veenarme/veenvrije mengsels. Mede gezien de discussie uit het buitenland willen en moeten we voorop lopen in oplossingen voor dit soort uitdagingen. Het mooie van het starten van vernieuwing is te zien dat bedrijven, toeleveranciers, adviseurs en onderzoekers ook gaan zoeken naar de oplossing. Waar eerst iedereen sceptisch was over het idee van veenvrij zag je na een aantal jaren dat iedereen er mee bezig is. Een rondje tijdens de beurs PLANTARIUM|GROEN-Direkt maakte me toen duidelijk dat elk bedrijf er wel over aan het nadenken was, of zelfs al de eerste proeven mee deed. Mooi om ook daar weer de kracht van de regio in te ervaren.
We zijn nu ook, samen met de Greenport en Hoogheemraadschap van Rijnland, betrokken bij enkele grotere (internationale) projecten over o.a. het hergebruik van regionale reststromen. We kijken daarbij naar de mogelijkheden van o.a. groencompost, GFT-compost, dikke fractie van rundveemest, biochar, gefermenteerd organisch materiaal, geteelde vezels en bagger in potgrond en vollegrond. Niet omdat daar al een verplichting ligt in gebruik, maar wel om voorop te lopen met de duurzame teelt. Een onderdeel daarbij is ook hergebruik van fosfaat op de vollegrondspercelen en containerteelt. Dat is nu nog een nieuwe ontwikkeling, maar wellicht hebben we als regio over 3 jaar met z’n allen de oplossing gevonden. Ik geloof erin…
Hartelijke groet, René van Tol (r.vantol@delphy.nl)
Gepubliceerd op