Plastic afval
Met de regio Boskoop heb ik een bijzondere band. Ik heb namelijk voor een rozenveredelaar in Hazerswoude zes jaar in het buitenland mogen werken, een periode die mij en mijn gezin gevormd heeft. Tijdens mijn inwerkperiode ben ik op de rozenkwekerij in Hazerswoude gaan kijken bij de buitenteelt, om de basisprincipes van rozenveredeling uitgelegd te krijgen. Via wat omzwervingen ben ik nu weer terug in de Greenport Boskoop, maar dan voor iets heel anders: plastic afval.
Nu is plastic misschien niet het onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn of wat aan rozenveredeling te koppelen lijkt. Toch zit het diep verweven in de tuinbouwsector, ook in de boomkwekerij in regio Boskoop. Of het nu gaat om steeketiketten, wikkelfolie, kratten, potten, clips of binddraden; veel daarvan zijn van plastic. Sterker nog, het gaat om miljoenen kilo’s aan plastic die vanuit de regio Boskoop op de markt komen.
Nu denkt u misschien, dat is geen afval, dat zijn functionele producten. Dat klopt. Alleen die functie stopt een keer, en de vraag is wat er dan met deze plastics gebeurt. Worden ze netjes verwerkt of hergebruikt? Of belandt een deel in het milieu? En als dat zo, is wat kunt u daar dan aan doen?
Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven in de regio Boskoop van kwekers en handelsbedrijven die daar een antwoord op geven. Er kan er soms verpakkingsvrij uitgeleverd worden, er worden 100% gerecyclede potten toegepast, er bestaan retoursystemen en zo zijn er nog vele andere initiatieven. Toch is het zaak hier nog (veel) meer aandacht aan te geven. Zo is het in stand houden van de fossiele industrie door inkoop van nieuw plastic onwenselijk vanuit milieuaspecten. Ook zullen de kosten voor afvalverwerking die bedrijven maken de komende jaren stijgen, dus hoe minder afval hoe minder kosten. Dan is er de publieke opinie rondom plastic verpakkingen, consumenten willen steeds meer duurzaam geteelde en verpakte producten kopen. Ook is er steeds striktere wet- en regelgeving van toepassing op inzet van plastic.
Wie niet wil veranderen, zal binnen een paar jaar moeten. Dan maar beter daarop vooruitlopen en in eigen regie tot een werkbare oplossing komen als Greenport Boskoop. En dan hebben we het nog niet gehad over de ophoping van microplastics in bodem, planten en mensen. Een nu nog onderbelicht onderwerp, maar dat waren PFAS en stikstof ook… Een divers en complex geheel.
Kortom, alle reden voor Greenport Boskoop om dit als onderwerp goed op de agenda te zetten en met elkaar een toekomstgerichte aanpak te formuleren én uit te voeren. Als projectleider op dit thema zet ik me hier binnen de Greenport voor in. Heeft u hier vragen of opmerkingen over, dan kom ik graag met u in contact!
Hartelijke groet, Matthijs Plas (m.plas@greenportboskoop.nl)
Gepubliceerd op