Skip to main content Skip to footer

Greenblog Eldert

Groen of goud?

Begin dit jaar werd ik benaderd om bestuurslid van Greenport regio Boskoop te worden. Ik heb daar uiteraard over nagedacht, maar niet lang. De boomkwekerij is een sector met veel kansen en oplossingen voor de toekomst, wie wil daar geen bijdrage aan leveren? Het antwoord was ja en in deze blog een korte introductie.

Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en woon in Waddinxveen (ook onderdeel van de Greenport). En ben een liefhebber van schaatsen en fietsen. Ongeveer 20 jaar geleden ben ik gestart als bedrijfsadviseur in Boskoop en omgeving. Daarnaast ben ik mededirecteur van een beleggingsfonds. Als adviseur begeleid ik bedrijven op gebied van bedrijfsontwikkeling, samenwerking, opvolging en overname. Door de vele gesprekken met bedrijven in de sector en aanverwante sectoren heb ik veel ontwikkelingen meegemaakt. En ja, de ontwikkelingen (lijken) echt steeds sneller te gaan. Ik kan me heel goed indenken dat je dat als ondernemer ook wel eens aanvliegt. Tegelijk geven alle ontwikkelingen ook weer kansen, en die zie je vaak het beste als je even afstand neemt. Uit de waan van de dag stapt en strategische stappen zet voor de toekomst van je bedrijf.

En als we vanuit zo’n houding naar de toekomst van onze sector kijken, voorbij de waan van de dag,  dan zie ik een sector die ‘goud in handen’ heeft. En precies dat was ook de reden waarom ik ja zei op de vraag bestuurslid te worden. De boomkwekerij levert producten die CO2 opnemen, fijnstof reduceren, temperatuur op zomerse dagen verlagen (natuurlijke airco), leefomgeving in steden verbeteren. En zo zijn er nog meer te benoemen. Zijn er andere sectoren die dat kunnen zeggen?! De sector is onmisbaar om onze planeet leefbaar te houden voor onze (klein) kinderen. En dat is waar jullie elke dag je bed voor uit komen en voor aan de slag gaan! Gaat dan alles van zelf, zeker niet. Maar met een focus op de toekomst is het soms makkelijker om de dagelijkse hindernissen te passeren.

Is dan alles ‘goud’? Helaas, niet alles is perfect in deze wereld en ook in onze sector zijn nog stappen te zetten. En één van de belangrijkste aandachtspunten is misschien wel: hoe vertellen we als sector welke bijdrage we leveren en nog méér kunnen leveren voor de leefomgeving in Nederland en ver daar buiten. Door de verbinding met de maatschappij te zoeken zou er zomaar meer mogelijk kunnen zijn. Als we in staat zijn uit te leggen waaróm we dingen doen. Sommige keuzen moet je als bedrijf maken, voor andere zaken kun je gezamenlijk en met elkaar betere en grotere stappen zetten.

Groen of goud? Het antwoord op de vraag mag u zelf geven.

 

Eldert van der Spek

Bestuurslid en Bedrijfsadviseur bij Flynth Adviseurs en Accountants

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.