Skip to main content Skip to footer

Greenblog Eldert van der Spek

2024 wordt anders!

Bij een jaarwisseling staat iedereen, de een wat korter dan de ander, stil om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. Inmiddels zijn we al een paar weken van start met 2024. Geen enkel jaar is hetzelfde en elk jaar krijgen we te maken met veranderende regels en omstandigheden, ook dit jaar is dat het geval. Op mijn vakgebied zijn er veel fiscale wetten die elk jaar worden aangepast en wat aanpassing van plannen vraagt. De meeste wetten en ontwikkelingen die de sector en daarmee boomkwekers raken liggen de komende tijd op het gebied van waterkwaliteit en alles wat daarmee samenhangt. Daar is in de sector veel aandacht voor. 

Wat maakt 2024 anders? Die sleutel ligt bij de ondernemers. Een gedachte kan nu zijn, ligt dat ook al bij mij. Het lijkt wel of alles bij mij ligt. Het antwoord is ja en ja. Dit kan gezien worden als een berg wat op  ‘je bordje’ gelegd wordt. Dat hoeft niet, alleen dat vraagt wel actie.

Alle ondernemers hebben meerdere plannen. Er zijn wel verschillen tussen deze plannen en vooral als er mogelijke bedreigen voor de onderneming zijn. Hier wordt heel verschillend mee omgegaan. Sommigen gaan er vanuit dat het wel over ‘waait’ zien wel wat er van komt. Anderen nemen het voortouw en betrekken er diverse instanties bij die kennis hebben die nodig is om een actieplan te maken. Vaak is het resultaat dat die ondernemers het voortouw nemen daarmee zorgen dat hun bedrijf voorop loopt. Eigenlijk zorgen ze dat ze een stap voor zijn. Dat is niet altijd gemakkelijk en gaat niet vanzelf.

Waarom doen ze dat? Want het kost ook tijd en energie om de regels en de gevolgen voor het bedrijf helder te krijgen. Vaak geeft voorop lopen ook kansen en vooral veel ideeën omdat er diverse partijen bij betrokken zijn en daar leert men veel van, vaak ook op andere gebieden. Je zorgt er voor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst en de volgende stap. Als regels niet werken dan is daar soms een mogelijkheid om hierop bij te sturen waardoor het werkbaar wordt. Ja, daar profiteren andere bedrijven ook van en dat is prima. Het pleit ervoor om het met meerdere partijen te doen, omdat meer kennis meer kansen geeft en je veel van elkaar leert.

Wat vooral belangrijk is, je wilt zelf aan het stuur van je onderneming zitten en dat niet aan anderen overlaten. Je wilt zelf de keuze(n) maken die het beste voor zijn voor de toekomst van je bedrijf en daarom wordt 2024 anders. De keuze is aan iedereen persoonlijk hoe anders het wordt! Elkaar en de  sector (meer) helpen dan wordt het 2024 anders, laat kansen niet onbenut.

Eldert van der Spek

Bestuurslid en Bedrijfsadviseur bij Flynth Adviseurs en Accountants

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.