Skip to main content Skip to footer

13 oktober

Geslaagde kennismaking met werken op een kwekerij

Rijnvicus liet zeven statushouders uit Syrië vrijdag 13 oktober proeven aan werken op een kwekerij. De groep was welkom bij Hebe Center Holland in Hazerswoude-Dorp. Enthousiast over de kwekerij verlieten ze het bedrijf. Dit soort bedrijfsbezoeken werkt goed aldus Conny van de Hoef, werkgeversadviseur bij Rijnvicus: ,, Dit is een goede manier om kandidaten en bedrijven te matchen blijkt uit eerdere ervaringen”.

Rijnvicus is het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Zij bieden wegen naar werk voor mensen voor wie de arbeidsmarkt (nog) niet gemakkelijk te bereiken is. Dit doen zij in onze arbeidsmarktregio Holland Rijnland samen met DZB, Provalu en het UWV. Het doel van dit bedrijfsbezoek was statushouders al tijdens hun inburgering kennis laten maken met de mooie groensector. Onbekend maakt immers onbemind, dus het is belangrijk om hen te laten zien hoe werken in een kwekerij eruit ziet. Omdat sommige mensen nog onvoldoende Nederlands spreken was er ook een tolk aanwezig. Er werden vragen gesteld en je zag de mensen steeds enthousiaster worden. Vooral de potmachine die automatisch planten op de tafels zet maakte indruk.

Van de Hoef heeft inmiddels na een paar jaar goede ervaringen met het plaatsen van kandidaten in de Greenport. Het gaat niet alleen om statushouders, maar ook om reguliere kandidaten vanuit de Participatiewet en mensen met een doelgroepverklaring. Ze noemt een aantal voorbeelden. Onlangs heeft een statushouder een jaarcontract gekregen en werkt hij alweer een aantal maanden, tot tevredenheid van zowel werkgever als werknemer, bij een kwekerij, zodanig dat men zelfs aangegeven heeft voor nog iemand werk te hebben. Ook heeft een jongeman afgelopen zomer tussen twee schooljaren in gewerkt op een kwekerij. Tenslotte is er een jonge vrouw gestart bij een andere kwekerij. ,,Deze mensen hebben werk gevonden dankzij een goede samenwerking tussen de verschillende partijen in de Greenport zoals Yuverta, Talentboom, Boskoopwerkt.nl, WSP Holland Rijnland en Rijnvicus. Mooi om te zien dat er nu echt vruchten worden geplukt van een goed netwerk. Iedereen weet elkaar te vinden”, legt Van de Hoef uit.

Is er ook in uw bedrijf ruimte voor een kandidaat met afstand tot de arbeidsmarkt die graag in de boomkwekerij wil werken, neem dan hier contact op met Team Groen van het Werkgevers Servicepunt Holland Rijnland. Zij gaan graag met u in gesprek.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.