Skip to main content Skip to footer

CEMP Coöperatie: terugkijken en vooruitblik naar toekomst

De CEMP Coöperatie blijft zich inzetten voor voldoende gewasbeschermingsmiddelen voor de sector bomen, vaste planten en zomerbloemen. Wat is afgelopen jaar bereikt, kijkend naar de grote knelpunten onkruid en taxuskever? Waarop zet de CEMP komend jaar in? Een interview met Peter van ’t Westeinde, Coördinator Effectief Middelen Pakket.

Het Ctgb bezocht afgelopen september de boomkwekerij in Boskoop. Wat heeft dat opgeleverd?

„In elk geval begrip over hoe teelten eruit zien, en specifiek in Boskoop met de hoeveelheid oppervlaktewater. Begrip voor een sector is altijd goed. In het verleden heb ik eens foto’s naar het Ctgb gestuurd van het ontbreken van grasbanen in de vruchtbomenteelt, om duidelijk te maken: zó is deze teelt. Het is alleen maar goed als het Ctgb teelten met eigen ogen ziet, zoals in Boskoop.”

 

Er is nog steeds geen nieuw middel tegen volwassen taxuskever. Bieden geurstoffen zoals die in de Boskoopse innovatiekring worden getest, hoop voor kwekers?

„Ja, en de CEMP werkt niet puur aan chemische middelen, maar het kunnen ook biologische middelen zijn. Tegen taxuskever is het nog geen gelopen race. Ik heb begrepen dat Bio 1020 wel weer op de markt is, maar onder een andere naam: LalGuard Aza. Dat heeft een toelating als grondbehandelingsmiddel, net als Bio 1020 kun je het door potgrond mengen.”

Lees het interview verder via deze link.

 

Arno Engels [tekst en foto]
LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.